Kuudes JJK:n syysseminaari järjestettiin maanantaina

23.09.2016

jjk-biotalousseminaari-2016-pieni

Ennen maanantaista JJK – FF Jaro –ottelua järjestettiin myös jo kuudetta kertaa perinteinen JJK:n syysseminaari.

Tällä kertaa seminaarin aihe oli ”Bioliiketoimintaklusterin kasvu Keski-Suomessa”. Iltapäivän aikana seminaarissa Ravintola Vesilinnassa kuultiin viisi erilaista asiantuntijapuheenvuoroa ja päivän päätteeksi jännitettiin Jyväskylän Ammattikorkeakoulun isännöimää Ykkösen huippumatsia.

Resurssiviisauden tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville Jyväskylän kaupungilta kertoi aiheesta ”Resurssiviisaus vientiin”. Jyväskylän kaupungilla on halu tukea alueen yrityksiä kansainvälistymisessä ja luja usko yhdessä tekemiseen. VTT:n erikoistutkija Eemeli Tsuparin alustus puolestaan käsitteli aihetta ”Ilmasto-ja energiapoliittinen toimintaympäristö”, erityisesti kansainvälisesti sovittuja päästörajoituksia ja niiden vaikutuksia teollisuuden toimintaan. Päästörajojen alentamisen myötä teollisuus kehittyy entistä puhtaammaksi. VTT:llä on jo valmiina malli sähkön muuntamiseen elektrolyysin ja synteesin avulla varastoitavaan muotoon, esimerkiksi metaaniksi tai bensiiniksi.

Fimpec Oy:n toimitusjohtaja Pekka Salomaa kertoi Äänekosken Biotuotetehtaan rakentamisen tilanteesta. Biotuotetehtaan rakentaminen edistyy jämäkästi aikataulussa, ja on tällä hetkellä noin puolessa välissä. JAMKin Pekka Äänismaa puolestaan esitteli johtamaansa Biotalousinstituuttia Saarijärven Tarvaalassa, melkein Biotuotetehtaan naapurissa siis.

syysseminaari_vesilinna-19092016

Puhevuorossa Outi Pakarinen Keski-Suomen Liitosta.

Ammattikorkeakoululla on keskeinen rooli osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen alustana. Biotalousinstituutti on siis paikka, jossa yritykset, opiskelijat, tutkijat, kehittäjät ja investoijat kohtaavat. Seminaarin viimeisenä puhujana Keski-Suomen Liiton projektipäällikkö Outi Pakarinen esitteli biokaasuliiketoiminnan kehitysmahdollisuuksia. Nykyisin Keski-Suomessa on jo käytössä 4 biokaasun tuotantokohdetta, ja kaasu on jo liikennekäytössä. Myös biokaasun kehitysnäkymät ovat positiiviset.

Seminaarin hengessä illan ottelu oli myös toinen hiilineutraali ottelu, kun paikallinen CO2 Esto Oy mitätöi FF Jaron bussimatkan ja ottelutapahtuman muut päästöt. Ympäristötekoja Harjulla voi tehdä jatkossakin. Laskelmien mukaan stadionin valoja poltettaessa säästetään huomattavasti sähköä, sillä samaan aikaan kotitalouksia on puolestaan pimeinä.

Olet siis hyvällä asialla, kun suuntaan perheesi kanssa Harjulle valojen seuraavan kerran palaessa – eli JJK-KPV-ottelussa sunnuntaina 2.10.!

jjk-loppukaudenottelut-kotisivubanneri