Kettujen kausi päätökseen Järvenpäässä

18.10.2024
Kuva: Sherman Osso ja Alex Ciriaco osuivat huhtikuussa PKKU:n verkkoon (📸 Jari Mäensivu)

JJK reissaa lauantaina kauden päätösottelussaan Järvenpäähän, missä sitä isännöi Pallokerho Keski-Uusimaa niin sanotussa kuuden pisteen ottelussa. Vaikkei viimeisellä kierroksella olekaan enää varsinaista panosta, pitää kotijoukkue hallussaan alemman jatkosarjan piikkipaikkaa ja jyväskyläläisjoukkue hengittää niskaan pisteen päässä, joten voittaja saa nimiinsä loppusarjan voiton.

Kakkosen A-lohkossa kaudella 2023 viidenneksi yltänyt PKKU sai syksyn karsintapeleissä vastustajakseen C-lohkossa toiseksi sijoittuneen FC Vaajakosken ja nappasi jännäksi menneessä karsinnassa panoksena olleen nousupaikan Ykköseen, vaikka myös vaajakoskelaiset pääsivätkin lopulta juhlimaan nousua täydennysmenettelyn myötä.

Kausi 2023 oli PKKU:lle muutenkin historiallinen, sillä myös naisten joukkue saavutti sen päätteeksi nousun Kansalliseen Liigaan. Nousun myötä PKKU pelaa monen muun joukkueen tapaan tällä kaudella ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Palloliiton sarjassa, vaikka sarjauudistuksesta johtuen sarjataso onkin yhä kolmanneksi ylin. Vuonna 2005 perustettu Pallokerho ja JJK eivät olleet myöskään ennen tätä kautta kohdanneet ainakaan miesten sarjoissa.

Kettulauma vieraili huhtikuussa sarja-avauksessa Keravalla ja vaikka kotijoukkue pistikin kampoihin vielä ensimmäisellä jaksolla ja aiheutti vierailleen päänvaivaa etenkin farmisopimuksella Gnistanista pelaamaan tulleen Kasperi Liikosen oikealta laidalta, meni vierailija kuitenkin menojaan toisella jaksolla. Sherman Osso aloitti maalinteon pilkulta ja Alex Ciriaco viimeisteli vielä kahdesti varmistaen kettujen selkeän 0-3-voiton. Näin JJK:ta seuraamaan saapunut parikymmenpäinen vieraskannattajajoukkokin sai aihetta juhlaan.

PKKU:n ensimmäisen kauden alku Ykkösessä oli muutenkin tuloksellisesti vaikea ja keravalaiset joutuivat odottamaan avauspisteitä aina toukokuun puolivälin yli RoPS:ista otettuun kotivoittoon asti. Kesää kohti joukkue alkoi kuitenkin löytää parempaa virettä ja saapui kesäkuussa Harjulle nousukuntoisena. JJK saikin alkuun shokkihoitoa, kun vierasjoukkue ehti kettujen maalipaikoista huolimatta karata toisen jakson alussa jo 0-2-johtoon. JJK kiri kuitenkin lopulta tasoihin Rafael Garcían ja Juho Luoman osumilla ja näin pisteet tasattiin kesäkuun ainoassa kotiottelussa.

Gnistanin farmijoukkueena toimiva PK Keski-Uusimaa jäi runkosarjassa sijalle seitsemän ja pitää sitä sijoitusta siis myös tätä kirjoittaessa. Joukkueen riveistä löytyy kuitenkin koko sarjan maalipörssiä 18 osumallaan johtava ja huimaan maalivireeseen jatkosarjassa päässyt 20-vuotias Aaron Lindholm, jonka kanssa kettupuolustus saa olla lauantaina tarkkana.

Pykälää alemmaksi runkosarjassa jääneen JJK:n maalintekovastuu on sen sijaan jakautunut huomattavasti tasaisemmin ja 13 eri pelaajaa on saanut nimensä maalisarakkeeseen. JJK:n sisäisen maalipörssin kärkipaikkaa pitää viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Arjan Goljahanpoor kuudella osumallaan. Osso ja García ovat kumpikin viimeistelleet viisi maalia, kun taas pelattuihin minuutteihin nähden selvästi tehokkain maalipyssy on ollut neljän maalin mies Lauri Rutanen. Suurimmat minuutit ovat kellottaneet kauden jokaisessa ottelussa pelannut ja ainoana yli 2000 minuuttia urakoinut nuori keskikenttämies Miika Mahlamäki sekä puolustuspään luottopelaajat, ensimmäistä kauttaan kettupaidassa pelaavat Alex Ciriaco ja Joona Lahdenmäki.

Kuva: Brian Page on kiitollinen ensimmäisestä kaudestaan JJK:ssa (📸 Aune Pihlaste)

Vaikka JJK:n jääminen alempaan jatkosarjaan olikin luonnollisesti pettymys, on se tehnyt hyvää tulosta loppukaudesta. Jatkosarja käynnistyi kolmella vakuuttavalla voitolla, mutta viime kierroksella hyvä putki katkesi puolestaan kuin seinään vaisulla esityksellä, kun loppukaudesta sarjapaikkataistelun sisuunnuttama VIFK kävi ryöstöretkellä Viitaniemessä. Tappiosta huolimatta JJK:n tavoite alemman loppusarjan voitosta on kuitenkin yhä omissa käsissä ja Brian Pagen miehistö haluaa ehdottomasti päättää kautensa voitolla.

Pagen ensimmäiseen kauteen Jyväskylässä on siis mahtunut niin ylä kuin alamäkiäkin, mutta skotlantilainen kiittelee joukkueensa työmoraalia, joka on säilynyt vaikeinakin hetkinä hyvällä tasolla koko kauden ja myös loppukauden panoksettomissa otteluissa.

– Tämän ensimmäisen Jyväskylässä vietetyn vuoden aikana on ollut kyllä hienoa päästä tutustumaan tähän kaupunkiin ja seuraan sekä ennen kaikkea työskennellä mahtavan ryhmän kanssa. Olen kiitollinen, että minulle on tarjottu valmentajana mahdollisuus päästä työskentelemään täällä monien hienojen toimijoiden ja pelaajien kanssa.

– Valitettavasti kausi ei ole mennyt kentällä niin kuin halusimme, mutta viimeisessä pelissä meillä on vielä hyvä mahdollisuus nousta alemman sarjan voittoon, mitä olemmekin tältä syksyltä tavoitelleet. Fiilis joukkueessa on edelleen positiivinen, pelaajat tekevät kovasti töitä ja antavat itsestään kaiken. Lähdemme peliin hakemaan kaudelle positiivista päätöstä, minkä jälkeen pääsemme pitämään tauon ja saamme suunnata pikku hiljaa katseita tulevaisuuteen. Kaiken kaikkiaan lähdemme peliin samalla fiiliksellä ja tavoitteella kuin koko kauden. Haluamme saada ne kolme pistettä ja antaa kaikille sen myötä vielä aihetta hymyyn kauden viimeisessä pelissä, Page vakuuttaa.

PKKU – JJK || 19.10.24 klo 16 || Järvenpään tekonurmi (HUOM! peli poikkeuksellisesti Järvenpäässä)

Kamppailusta ei tähän tietoon ole saatavilla livelähetystä. Palloliiton virallinen liveseuranta löytyy klikkaamalla tästä.