Kaupungin herruus viininpunaisille voitoin 3-0

23.09.2024

JJK haki viikonloppuna Vaajakoskelta 1-3-vierasvoiton kauden kolmannesta derbystä ja vahvisti samalla asemiaan jatkosarjassa.

Kahdella voitolla jatkosarjan ottelut aloittanut kettulauma pelasi viime kierroksen ehjän esityksen jatkoksi jälleen taktisesti fiksun ottelun. Hyökkäyspeli toimi aiempaa paremmin ja vaarallisia maalipaikkoja riitti tuhlattavaksi astikin. Etenkin pirteällä pelipäällä ollut ja vaajakoskelaisia heidän kotikentällään ennenkin kurittanut Robin Saastamoinen oli vaikea pideltävä. Kotijoukkueen maalia vartioinut ja hyvän pelin pelannut Santtu Toivari sai tehdä kovan päivätyön estääkseen miehen maalintekoyritykset ja pitkään siinä onnistuikin.

Siipirikkoisena erinäisten poissaolojen vuoksi otteluun lähteneelle FC Vaajakoskelle ottelu oli käytännössä koko vaikea kausi pienoiskuvassa: varhain hankittu johtoasema karkasi käsistä ottelun edetessä ja lopun kruunasi vielä omaan maaliin painunut purkuyritys.

Vaikka kamppailussa olikin selvästi huomattavissa sekä loppukauden väsymystä että varsinaisen panoksen puuttumista, tarjosi se kuitenkin katsojille monenlaista tapahtumaa. Ensimmäistä draamaa koettiin jo reilun kymmenen minuutin kohdalla, kun kotijoukkueen eduksi tuomitaan epäsuora vapaapotku rangaistusalueen sisältä, Jonne Urosen poimittua käteensä pallon, jonka erotuomari tulkitsee syötöksi maalivahdille. FCV ei onnistu kuitenkaan hyödyntämään paikkaa vaan JJK-puolustus selvittää tilanteen.

18. minuutilla nähdään derbyn ensimmäinen osuma. Toivari käynnistää FC Vaajakosken hyökkäyksen, joka puhkoo muutamalla pystysyötöllä JJK-puolustuksen ja Rasmus Häkkinen laukoo tarkasti pallon maaliin. Avausosuman jälkeen FCV hallitsee hetken peliä, kun yllätysmaalista hieman lamaantunut kettulauma kerää rivejään. Jakson puolivälissä JJK alkaa kuitenkin taas saada pikku hiljaa peliä paremmin haltuunsa ja myös hyviä hyökkäyksiä rakenneltua etenkin vahvan oikean laitansa kautta.

26. minuutilla nähdään lopulta tasoitusosuma, kun Sherman Osso löytää Saastamoisen boksista ja mies viimeistelee kylmän viileästi lukemiksi 1-1. Tasoitusmaalin jälkeen edetään jonkin aikaa vähän hitaassa suvantovaiheessa eikä kumpikaan joukkue lähde kovalla höyryllä hyökkäämään.

Jakson lähestyessä loppuaan JJK alkaa kuitenkin jälleen puhkoa kotijoukkueen puolustusta ja murtautua rangaistusalueelle niin oikealta kuin vasemmaltakin ja lopulta se saa hyvästä paikasta vapaapotkun, kun Veikko Janhunen kopauttaa Rafael Garcíaa aivan boksin reunamilla sääreen. Espanjalaisen lähettämä vapaapotku tulee puolustuksen blokkaamaksi, mutta Antti-Pekka Kesonen ehtii ensimmäisenä paluupallon ja pudottaa sen takaisin Garcíalle, joka pommittaa pallon maaliin!

Aivan jakson loppuun saadaan vielä hyvää hässäkkä aikaan, kun Aatu Manninen pääsee karkumatkalle kesken FCV:n kulmapotkutilanteen. Mannisen matka pysäytetään keskiympyrässä tylysti, mutta García nappaa puolestaan pelivälineen ja jatkaa nousuaan FCV:n kenttäpuoliskolle. Toivari tulee kauas maaliltaan vastaan ja vie Garcíalta jalat alta. Taustalta nousee kuitenkin tilanteeseen vielä Alex Ciriaco, joka yrittää heittää pallon Toivarin selän taakse tyhjäksi jääneeseen maaliin, mutta aavistuksen karkaa yritys ja painuu ohi vasemman tolpan.

Toisen jakson alusta alkaen JJK:n hallinta alkaa olla yhä selkeämpää ja Osso pääsee kokeilemaan pariinkin otteeseen ensimmäisen viiden minuutin aikana Toivarin ohittamista. Ensimmäinen yritys painuu ohi oikean tolpan ja hetkeä myöhemmin mies pääsee puskemaan yhteen Kaarlo Rintamäen monista keskityksistä vitosen viivalta, mutta yli maalin leijailee.

57. minuutilla JJK:lle tarjotaan tilaisuutta lisätä johtoaan, kun Benjamin Montonen avittaa kaksin käsin Garcían nurin rangaistusalueella. García asettuu itse pallon taakse, mutta veto viuhuu ohi maalin ja FCV taistelee vielä maalin päässä mukana. Vajaan tunnin kohdalla kotijoukkue saakin käytännössä toisen jakson ensimmäisen paikkansa, kun ensimmäisen maalin viimeistellyt Häkkinen on päästä karkumatkalle. Kokenut JJK-toppari Reetu Räsänen hoitaa kuitenkin tilanteen kulmaksi ennen kuin Häkkinen pääsee laukomaan.

Vajaan 70 minuutin kohdalla vaihtomies Miika Mahlamäki kokeilee puolestaan Toivarin yllättämistä, mutta FCV-veska torjuu tulisen vedon. Parin minuutin päästä toisessa päässä Uronen esittelee torjuntataitojaan torjumalla Janhusen painavan laukauksen kulmaksi.

Ottelun loppua kohti JJK:lle tarjoutuu vielä muutamakin tilaisuus naulata peli, mutta viimeiset ratkaisut ovat heikkoja. Lopullinen niitti ottelulle saadaan kuitenkin lopulta lisäajalla, kun Mahlamäki taistelee pelivälineen vierasjoukkueelle ja Saastamoinen pujottelee sen kanssa oikealta aina vitosen alueen reunalle ja ujuttaa pallon maalin edustalle, missä epäonninen Joona Rönkä sutii sen lopulta omiin purkua yrittäessään. Tilanne jää ottelun viimeiseksi ja näin vierasjoukkue vie pisteet mukanaan lukemin 1-3.

Ottelukooste on katsottavissa YouTuben puolella FCV TV:ssä.

JJK:n kausi jatkuu tulevana lauantaina, kun se isännöi Viitaniemessä Espoon Palloseuraa klo 19 alkavassa ottelussa. Ennakkoliput ovat myynnissä sivun oikean reunan JJK-shopissa.