JJK:n valmennustiimi sai vuoden alussa viimeisen osasensa, kun Antti Luhta liittyi täysipäiväisenä Kettupaitojen fysioterapeutiksi ja fyysiseksi valmentajaksi. Kokopäiväisen fysion palkkaamisella halutaan ennaltaehkäistä loukkaantumisia, jotka riivasivat menneellä kaudellakin Kettupaitoja alituiseen.
– Nyt kun minulla on mahdollisuus olla päivittäin paikalla, voin kaiken aikaa tarkkailla pelaajien toimintaa. Kun olen aina paikalla harjoituksissa, voin esimerkiksi heti puuttua virheellisiin asentoihin tietyissä toistoissa ja antaa ohjeita, miten toimia parhaalla mahdollisella tavalla.
Tarkoitus tietenkin on, että vammoja syntyisi mahdollisimman vähän. Luhta kuitenkin muistuttaa, että kokonaan niitä ei voi välttää.
– Tällaisessa lajissa jonkin verran loukkaantumisia on aina, se on väistämätöntä. Nyt voin aloittaa vamman hoidon aina välittömästi ja myös seurata toipumista läheltä kaiken aikaa – antaa ohjeita ja tukea.
Luhdalla on vuosien kokemus huippu-urheilujoukkueen fysioterapeutin hommista, sillä hän on toiminut vuoden 2004 jälkeen vuosikaudet sekä Happeen että Suomen miesten salibandymaajoukkueenkin fysion ollen saavuttamassa maajoukkueen mukana kultaa ja kahta hopeaa.
– Osaltaan urheilijoiden kanssa toimiminen on aina samanlaista. Ja saan nytkin tehdä töitä ammattilaisten kanssa, ”Lude” muistuttaa.
Urheilun lisäksi Luhta on toiminut ”perinteisemmissä” fysioterapeutin töissä fysikaalisissa hoitolaitoksissa. Fysikaalisen terapian lisäksi myös psykoterapian tukena toimiminen on hänelle tuttua: Luhta on toiminut vuosia myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lasten- ja nuorten psykiatrian poliklinikalla fysioterapeuttina. Lude huomauttaakin, että ihminen on aina kokonaisuus – eivätkä urheilijat tee tähän poikkeusta.
– Eihän tämä pelkkää vammaan tuijottamista ole missään tapauksessa, psykologinenkin puoli on pidettävä mielessä. Myös urheilijoita tulee ajatella kokonaisvaltaisesti, vaikka fysiikalla suuri rooli onkin.
Omaakin jalkapallotaustaa Ludelta löytyy.
– KPV:ssa tuli pelattua SM-sarjaa niin B- kuin A-nuorissakin. Muutaman ottelun verran pelasin myös divaria edustuksen riveissä. Sen jälkeen lähinnä alasarjoisssa. Nelosessa olen myös kauden verran ollut pelaaja-valmentajana.
Jyväskylässä pitkään asuneena urheiluihmisenä myös JJK on ollut ahkerassa seurannassa.
– Kyllä varsin tiiviisti on tuloksia tullut seurattua. Salibandyssa tein fysion hommia päivätöiden ohessa, joten aikaa ei juurikaan ollut enää jalkapallo-otteluissa käymiseen – mutta sen verran olen seurannut, mitä on pystynyt!
Luden johdolla venyttelevät ketut Killerillä
”Ennaltaehkäisyä – ei vain hoitoa”
Päävalmentaja Kari Martonen on luonnollisesti tyytyväinen saadessaan fysion valmennustiimiinsä täysipäiväisesti.
– Ensimmäistä kertaa fysioterapeutti on käytössämme kaiken aikaa – näin loukkaantumisten suhteen pystytään tekemään entistä vahvemmin jo ennaltaehkäisyä, ei vain hoitoa. Ja kun hän on myös osa valmennustiimiä, on hänen ammattitaitonsa jatkuvasti mukana kaikessa, mitä teemme – tavoitteenamme on pystyä mahdollisimman hyvin auttamaan pelaajia kehittymään ja pääsemään urallaan eteenpäin.
Uusi tulokas istuu Martosen mukaan joukkoon paitsi ammattitaitonsa, myös persoonansa puolesta istuu joukkoon.
– Persoonana Lude tuntuu sopivan joukkoon kyllä oikein hyvin saman tien. Hänestä myös selvästi huomaa, että joukkueurheilu on entuudestaan tuttua – hän tietää millaista on olla joukkueen mukana. Ja laji on hänelle itselleenkin tuttu, Martonen toteaa.