JJK:lla on yhteistyötä Hollantilaisen Eredivisie-seura Groningenin kanssa ja konkreettinen askel sen myötä otettiin keväällä, kun kaksi JJK:n vuonna 2000-syntynyttä B-junioria, Sami Nissinen ja Elmeri Turpeinen, olivat talenttivalmentaja Jarkko Jokirannan kanssa viikon ajan harjoittelemassa Groningenin 2000-syntyneiden kanssa. Mukana reissussa poikien sparraajana oli myös entinen liigapelaaja ja nykyinen valmentaja Jani Sarajärvi. Tässä Kettupaitojen matkaraporttia!
Groningenin yhteys muodostui noin vuosi sitten, kun Jokiranta kävi omalla opintomatkallaan muutamassa seurassa Alankomaissa.
– Groningenista viesti oli sellainen, että voitaisiin kokeilla muutaman pelaajan pienellä testijaksolla, että missä mennään tasollisesti ja sen jälkeen miettiä uudestaan yhteistyötä. Nyt oli siihen hyvä mahdollisuus.
– Ikäluokka ja pelaajat valikoituivat kahteen asiaan perustuen. Groningenille sopi hyvin tämä ikäluokka ja Sami sekä Elmeri ovat pelanneet kahta vuotta nuorempana B-junioreissa ja pärjänneet hyvin Mikko Mannisen ja Niklas Virtasen alaisuudessa. Pojat ovat muutenkin osoittaneet hyviä merkkejä urheilijana kasvamisessa muun muassa oman harjoittelun suunnittelussa ja toteuttamisessa. Groningen on lisäksi paikkana sellainen, että hyppäys Jyväskylästä ei ole aivan mahdoton.
Kaksijakoinen reissu
Reissun tärkeimpiä tavoitteita oli, että pojat näkevät ja kokevat toisen jalkapallokulttuurin sekä pystyvät toimimaan vieraiden pelaajien kanssa. Totta kai tarkoitus oli myös antaa näyttöjä Groningenin valmentajille ja skouttitiimille, mutta isoin tavoite oli se, että pojat ymmärtävät reissun jälkeen enemmän siitä, että mitä heidän tavoitteensa ja unelma tarkoittavat työnteon suhteen. Maailmalla pelataan niin paljon futista, että jos sinne haluaa, niin pitää tehdä hurjasti duunia sen eteen ja kääntää omaa elämäntapaa ja valintoja tavoitteen suuntaisiksi.
Matkan epäonnisempi puoli oli se, kun pojat joutuivat jättämään muutaman harjoituksen väliin loukkaantumisten vuoksi. Sami oli muutaman päivän kipeänä, mutta pystyi kuitenkin harjoittelemaan taas
viimeisenä päivänä ja Elmeri joutui jättämään keskiviikosta eteenpäin harjoitukset väliin vanhan jalkavamman tultua taas esiin. Pelillisesti pojat kuitenkin pärjäsivät mukavasti; vahvuudet olivat vahvuuksia myös Groningenissa.
Samin ja Elmerin oma yhteenveto:
Sunnuntai: omat treenit lennot jälkeisenä päivänä. Sara veti hallintaliikkeitä Groningenin akatemian tekonurmella. Päivällä edustuksen peli ja käytiin syömässä torilla. Peli oli laadukasta ja tuli paljon maaleja.
Maanantai: Käytiin tervehtimässä akatemian pomoa Pauli Raveneauta ja pääskouttia Peter Moltmakeria.
Treenattiin pelipaikkakohtaisia asioita Jaken kanssa aamupäivä. Illalla olimme harjoittelemassa u14 joukkueen kanssa, koska u 15 ei harjoitellut. Paljon koordinaatiota ja sitten paljon peliä. Melko kevyttempoinen harjoitus (U14 pelasi treenipelin tiistaina).
U14 joukkueen päävalmentaja Gerard Wiekens (ex-Man.City) sanoi pojista seuraavaa:
– It is hard to say just based on one training but they are decent players.
– They are bigger than our boys so it is a bit hard to tell. Basic things seem ok though. If you want us to be interested there must be something ekstra though”. (U15 ei harjoitellut, koska heillä oli pelaajakeskustelupäivä, jossa 10 pelaajalle kerrottiin, etteivät he jatka joukkueen mukana, koska Groningen on päättänyt yhdistää ikäluokat 1999 ja 2000.)
Tiistai: Pyöräiltiin noin kuusi kilometriä Lewenborgiin ja vedettiin aamuharkat u15 kanssa klo 8.30-10.00.
Treeni oli selvästi kovempi. Paljon 2v2 ja 3v3 pelejä, joissa tempo oli melko kova. U15 joukkueen pojat aloittivat sen jälkeen koulupäivänsä viereisessä koulussa, jossa he kaikki(!) opiskelevat. Treenin jälkeen pyöräily keskustan kautta kämpille. Ruokailujen jälkeen käytiin tekemässä palauttava treeni paikallisessa uimahallissa. Illalle venyttelyt ja mestareiden liigan seurantaa.
Keskiviikkona: Elmeri loukkaantuneena ja Sami kipeänä, lepäsimme koko päivän. Päivän ruokailu oli meidän vastuulla. Tehtiin jauhelihapastaa. Katsottiin omia otteluita läppäriltä ja etsittiin kohtia, jossa onnistuttiin ja kohtia, joissa voidaan olla parempia.
Torstai: Elmeri loukkaantuneena ja Sami vähän kipeänä. Lepoa ja taas katsottiin vähän omaa peliä läppäriltä. Illalla käytiin tutustumassa U15 apuvalmentaja Byron Bakkerin kanssa paikalliseen amatööriseuraan Assenissa, jossa Byron on valmennuspäällikkönä. (Groningenilla on yhteistyötä noin 180 amatööriseuran kanssa ja massa, josta he valitsevat yhden ikäluokan joukkueensa on yhteensä noin 5000 poikaa.)
Perjantai: Elmeri loukkaantuneena ja Samilla harkat iltapäivällä. Hyvin kevyet peliinvalmistavat treenit, joissa höynää ja paljon maalintekoa.
Missä he ovat meitä parempia? Hollantilaiset seuraavat enemmän muiden pelaajien liikkeitä kuin suomalaiset ja liikkuvat itse niiden mukaan.
Missä me ollaan heitä parempia/samalla tasolla? peruspallonkäsittely aika samalla tasolla
Missä asioissa itse pitää parantaa?
Sami: eteenpäinpuolustus ja iholla oleminen (asiat jotka myös päävalmentaja Hugo nosti esiin)
Elmeri: muiden pelaajien liikkeiden seuraaminen ja niiden mukaan liikkuminen. (Hugo nosti esiin sen, että pitää rauhoittaa maalinteon hetki.)
Ravinnosta opittiin esim se, että kannattaa mieluummin syödä tummaa pastaa ja tummaa leipää ja sellaisia perusjuttuja ruoanlaittoon liittyen. Osaa paremmin tehdä itse muutaman urheilijan perusaterian. Syötiin terveellisesti koko viikko ja aika paljon esim hedelmiä.
Muuta:
– kuljettiin pyörillä joka paikkaan
– treeneissä pelataan melkein koko ajan
– pelaajat olivat aika pienikokoisia
Jokirannan loppuyhteenveto:
Akatemiajohtaja Paul Raveneau sanoi, että kaikki mitä hän on meistä kuullut valmentajilta ja skouteilta on ollut positiivista. Heidän mielestään taso vaikuttaa siltä, että yhteistyötä voidaan jatkaa ja tulevaisuudessakin vastaavanlaisia pelaajien testijaksoja voidaan toteuttaa. Seuraavalle kerralle täytyy saada harjoitusottelu harjoittelujakson yhteyteen, jotta pelaajaa voidaan arvioida myös ottelussa.
Meidän täytyy miettiä mitä me JJK:ssa halutaan näiltä ulkomaankuvioilta. Meillä on nyt mahdollisuuksia Vejleen Tanskaan, joka on loistava paikka, sitten on tämä Groningen, joka on myös hyvä ympäristö jalkapalloilijalle. Lisäksi meillä on muutama mahdollisuus Italiassa, jonne voisimme pelaajia viedä käymään, mutta niistä ei ole vielä kokemuksia. Lisäksi meillä on yhteistyötä Pietarin Zenitin kanssa vuosittain harjoituspelien muodossa. Täytyy miettiä kokonaisuutta, pohtia mitä näiltä jaksoilta halutaan ja mitä näillä ympäristöillä on meille tarjota. Itsetarkoitus tuo ulkomailla käyminen ei saa olla. Merkitsevin asia on aina se oma arki ja sen toimivuus. Näistä viikon reissuista voi sitten saada jotain ekstraa siihen omaan tekemiseen.
Onhan nämä lisäksi tärkeitä kokemuksia, jos joskus pääsee myöhemmin testiin jonnekin ulkomaille tai Suomeenkin, niin vähän tietää miten siihen pitää suhtautua, kun menet uuteen ympäristöön. Silloin pitää näyttää teoilla ja olemuksella, eikä vain hengailla muiden mukana. Meillä on JJK junnuissa paljon hyviä ja motivoituneita poikia eri ikäluokissa, joille mielellään näitä mahdollisuuksia tarjoaisi. Varmasti jollain tavalla tulemme jatkamaan vastaavanlaisia jaksoja tulevaisuudessakin. Tulemme painottamaan myös jatkossa näissä valinnoissa tuota motivaatiota urheilijana elämiseen jalkapallotaitojen lisäksi.
Toivottavasti Samille ja Elmerille tuli vielä selvemmäksi omien tavoitteiden vaatimukset ja myös se, että niiden saavuttaminen ei ole mahdotonta. Tuo viikko ei tehnyt Samista tai Elmeristä yhtään parempaa jalkapalloilijaa, mutta ajatuksia urheilijana elämisestä se saattoi herättää. Tärkeintä on aina se mitä tapahtuu arjessa; siellä tapahtuu kehitys. Miten harjoitellaan joukkueen mukana Neukan, Janin ja Mikan mukana 00:ssa sekä Manun ja Niken kanssa B:ssä, miten palaudutaan (lepo ja ravinto), miten kehitetään omia kehityskohteita omalla ajalla ja miten paljon itsestä annetaan otteluissa joukkueen voiton eteen.