Aikakausi Harjulla päättyi pettymykseen

23.08.2024
Kuva: Reetu Räsänen viimeisteli vanhan Harjun viimeisen maalin (📸 Mikko Kalavainen)

JJK:n jäähyväisottelu Harjun stadionille päättyi pettymykseen, kun KuPS Akatemia haki täydet pisteet mukaansa 1-2 vierasvoiton turvin.

Ottelu alkaa varsin tunnustelevissa merkeissä todellisten maalipaikkojen loistaessa poissaolollaan. Pelikellon näyttäessä 21 minuuttia, nähdään ensimmäinen JJK:n vaarallinen maalintekopaikka, kun Aatu Mannisen läpisyöttö vapauttaa Robin Saastamoisen puolittaiseen läpiajoon vasemmalta. Kettuhyökkääjän viimeistely-yrityksen torjuu kuitenkin kuopiolaisten maalivahti Miilo Pitkänen ja ottelu jatkuu maalittomana.

Pitkään ei kuitenkaan tasatilanteessa jatketa, sillä 24. peliminuutilla KuPS Akatemia rakentaa vasemmalta laidaltaan nousseen Samu Koistisen rangaistusalueen nurkille vapaaksi. Koistinen saa haastollaan jalkansa auki ja viimeistelee etunurkkaan vieden KuPS Akatemian 0-1 vierasjohtoon.

Avausmaalin jälkeen ottelu jatkuu avoimempana, kummankin joukkueen luodessa lupaavia hyökkäysaihioita. Peliä on pelattu reilut 28 minuuttia, kun Antti-Pekka Kesonen ottaa kuopiolaisten puolustuksen purkamaan keskityksen taidokkaasti ulkosyrjällä haltuun ja lähettää nopeasti vasemman jalan laukauksen rangaistusalueen rajalta. Laukaus päätyy vastustamattomasti oikeaan alakulmaan, mutta ottelun tuomarikolmikko katsoo paitsioasemassa olleen Arjan Goljahanpoorin vaikuttaneen maalivahdin näkyvyyteen ja ottelua jatketaan vieraiden vapaapotkulla.

Ensimmäinen puoliaika ei enempää tilanteita tarjoa, joten toinen puoliaika käynnistyy kuopiolaisten 0-1 johtoasemassa. Toisen puoliajan alun parhaat tilanteet syntyvät kuopiolaisille, joiden yritykset kilpistyvät kuitenkin kettupuolustukseen ja Jerry Kanaseen tolppien välissä.

Ottelua on pelattu 69 minuuttia, kun JJK saa sivuvapaapotkun noin 30 metrin päästä kuopiolaisten maalista. Ketut järjestelevät Mannisen, Saastamoisen ja Miika Mahlamäen johdolla vapaapotkusta hienon kuvion, jonka seurauksena KuPS-kasvatti Reetu Räsänen pääsee laittamaan pallon vastustamattomasti parin metrin etäisyydeltä maaliin. Kuopiolaisten puolustuksen komeasti sahanneen sommitelman viimeinen syöttö liputetaan kuitenkin paitsioksi ja täten kettujen maalisarake näyttää kahden paitsiomaalin jälkeen edelleen nollaa.

Kuin kohtalon ivaa, heti kuopiolaisten eduksi tuomitusta paitsiosta lähtenyt pitkä pallo aiheuttaa toisessa päässä kettupuolustukselle haasteita. Kettujen purun keskikentällä katkoneen Tuukka Partasen nosto on määrämittainen ja leijailee maaliltaan vastassa olleen Kanasen yli vieden kuopiolaiset jo 0-2 vierasjohtoon.

Kettupaidat saavat loppua kohti vahvemman kirivaihteen silmään ja palloa aktiivisesti toimitettua kuopiolaisten rangaistusalueen sisään. Ensimmäisen lisäaikaminuutin aikana Räsänen viimeistelee taidokkaasti kantapäällä kettujen 1-2 kavennusmaalin kulmapotkun tiputtua maalinedustalle. Kuopiolaisten puolustus kuitenkin kestää loput lisäajasta ilman takaiskuja ja ottelu päättyy 1-2 lukemiin.

Harjun stadionin tämän aikakauden viimeisen maalin viimeistellyt Räsänen kommentoi pettymykseen päättynyttä ottelua seuraavasti:

– Pettynyt fiilis jäi matsista. Eka jakso oli meiltä heikko, mutta parannettiin tokalle jaksolle ja oltiin vaarallisempia. Liikutettiin palloa nopeammin ja mentiin rohkeammin KuPS:in maalia kohti. Paitsiomaalit jäi tietysti kaivelemaan, varsinkin jälkimmäinen. Oltaisi tasoitettu peli ja nyt pallo olikin sitten omassa maalissa hetkeä myöhemmin.

– Vikassa runkosarjan matsissa haluaisin nähdä, että meillä olisi samanlainen energia kuin KuPS-pelin lopussa jo pelin alusta asti. Ollaan usein tällä kaudella aloitettu peli huonosti ja parannettu loppua kohden. Toivoisin että OLS:ia vastaan pystyttäisiin pelaamaan koko matsi omalla tasollamme, Räsänen toivoo.

Runkosarja tulee päätökseensä siis 31.8. OLS:n vieraana ja jatkosarja käynnistyy puolestaan syyskuun puolivälissä. Runkosarjan lopulliset sijoitukset ratkaisevat 6 ylemmässä ja 6 alemmassa loppusarjassa jatkavaa joukkuetta. Jatkosarja pelataan yksinkertaisena sarjana, joten ketuilla on edessään vielä syys-lokakuussa kahdesta kolmeen kotipeliä. Jatkosarjan otteluohjelma valmistunee syyskuun alkupuolella.