Kannattajakysely keräsi JJK:lle arvokasta tietoa seuran kannattajilta

25.07.2024


Toukokuussa julkaistulla JJK:n kannattajakyselyllä tavoitettiin yhteensä 129 henkilöä, joiden vastauksista saimme tietoa seuran vastuullisuuteen ja identiteettiin liittyviin kysymyksiin. Vastaukset antoivat ajankohtaista tietoa seuran toiminnasta – niin vahvuuksista kuin haasteista – sekä vastauksia antaneiden kannattajiemme asenteista.

Kyselyn vastaajat tavoitettiin seuran nettisivujen ja ottelutapahtumien kautta, mistä johtuen vastanneet henkilöt olivat pääosin JJK:ssa tapahtuvista asioista kiinnostuneita ja vähintään jollain tasolla JJK:n kannattajiksi tunnustautuvia henkilöitä.

Yhtenä merkittävimpänä vahvuutena toiminnassamme nousi esille seuran kotiottelut, jotka koettiin vastausten mukaan turvallisiksi, syrjinnästä vapaiksi ja kaikenikäisille sopiviksi tapahtumiksi, joissa erityisesti henkilökunnan ja vapaaehtoisten toiminta keräsi kiitosta. Yleisimpiä syitä ottelutapahtumaan saapumiselle olivat ilmapiiri ja viihde, suhde seuraan sekä ajan viettäminen läheisten kanssa.

Asenteet vastuullisuuden teemoja kohtaan olivat kannattajien keskuudessa kyselyn perusteella myönteisiä ja vastuullisuuden huomioiminen myös JJK:n tekemässä seuratyössä koettiin pääosin tärkeäksi. Vastaajista lähes kaikki tunnistivat tekevänsä myös itse kestävää kehitystä edistäviä tekoja omassa arjessaan, yleisimpinä esille nousi kierrättämiseen, ruokahävikin vähentämiseen ja liikunnan avulla oman hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät teot.

Suurimmiksi haasteiksi vastausten perusteella on tunnistettavissa seuran näkyvyys kaupungissa, satunnaisten kannattajien ottelutapahtumiin houkutteleminen sekä riittävän sisällön tuottaminen kannattajien nähtäväksi.

Kehittämistä vaativasta näkyvyydestä huolimatta JJK:ta pidettiin valtaosan mielestä alueen kolmen merkittävimmän urheiluseuran joukossa sekä lähes poikkeuksetta Keski-Suomen merkittävimpänä jalkapalloseurana. Vastaajat olivat pitkälti yhtä mieltä siitä, että JJK:n tulisi tulevaisuudessa – keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä – pelata korkeammilla sarjatasoilla, mutta myös yksimielisiä siitä, että seuran identiteetin ja toiminnan on kehityttävä ennen nousua.

Kyselyn vastauksista löytyi myös eroja vastaajien totutuista toimintatavoista sekä demografisista tekijöistä riippuen. Näistä esimerkkeinä muun muassa Harjun saavutettavuus koettiin parhaaksi pyörällä saapuvien keskuudessa, kun taas eri kulkumuodoista autoilla saapuvat vastaajat antoivat huonoimmat pisteet Harjun saavutettavuudelle.

Myös vastaajien iän mukaan oli tunnistettavissa, että vanhemmat vastaajat toivoivat seuralta enemmän esimerkkinä toimimista, eivätkä kokeneet esimerkiksi JJK:n nousua Veikkausliiga-tasolle niin tärkeäksi kuin nuoremmat vastaajat. Nuoret toivoivat myös vanhempia vastaajia enemmän seuran viestinnältä kevyttä ja humoristista sisältöä pelaajista ja harjoituksista. Sisällön määrän lisäämistä toivoi kuitenkin myös vanhemmat vastaajat, sillä vain yksittäisten vastaajien mielestä JJK tuottaa viestinnällisesti liikaa sisältöä omilla kanavillaan.

JJK haluaa vielä kertaalleen kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita heidän ajastaan. Tekstissä esitettyjen löydösten lisäksi saimme paljon muutakin arvokasta tietoa kannattajien asenteista ja kokemuksista esimerkiksi ottelutapahtumiin ja vastuullisuuden huomioimiseen liittyen. Kuten kyselyn vastauksista kävi ilmi, seurassa ja sen ympärillä tapahtuvat asiat kiinnostavat ihmisiä ja tästä olemme JJK:ssa luonnollisesti kiitollisia. Pyrkimyksemme on vastaisuudessa kehittää toimintaamme mahdollisimman tehokkaasti käytössä olevilla resursseilla vastauksista esille nousseiden löydösten mukaiseen suuntaan.

Kuvat: Foto-Antti / Jyrki Röppänen